Моќта на политичките пораки (и дали ги има) во „Паразит“ и „Џокер“

Woke филмови – дали е тоа нешто лошо? – еп. 3
February 19, 2020
Westworld и развојот на свеста, човештвото и приказните – епизода 5
May 11, 2020

Моќта на политичките пораки (и дали ги има) во „Паразит“ и „Џокер“

Ја имаме четвртата епизода од новиот подкаст „Во филм“ и овој пат малку излегуваме од филмот. По огромното изненадување на Оскарите со целосна доминација на „Паразит“ многумина се запрашаа што тоа значи: Корејски комичен филм, кој го критикува капитализмот, да ги победи традиционалните тематски подготвени филмови како 1917 кој беше најголем фаворит за најдобар филм или Бонг Џун Хо да победи во категоријата режисер покрај еден Скорисиз, Мендез или Тарантино?! Гостин ни е Никола Гелевски - колумнист, издавач, уредник на порталот окно.мк и маркантна фигура во македонската културна сцена.
Ние тука забележавме дека филмовите кои ја обработуваат оваа тематика стануваат позастапени, иако не се новина за Хо, и дека можеби се работи за некаков привремен тренд или подлабока социјална или културна промена. Во оваа епизода пробуваме да дискутираме на овие прашања, па колку успеваме во тоа одлучете сами.
Билјана
Билјана
Филм ми е прва љубов, пишување втора, психологија трета, комуникации четврта. Овој подкаст е дете на една потсвесна оргија меѓу сите нив. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *