Woke филмови – дали е тоа нешто лошо? – еп. 3

Моќта на политичките пораки (и дали ги има) во „Паразит“ и „Џокер“
March 4, 2020

Woke филмови – дали е тоа нешто лошо? – еп. 3

Феминизам, политичка коректност и „воукнес“ во филмовите - дали е напорно и ја уништува уметноста или е потребно како вода во пустина? Гостин ни е Калиа Димитрова активистка за женски права, уредничка на порталот медуза.мк и креатор на платформата Медуза.
Разговараме за репрезентацијата во филмовите, колку е таа потребна и кој е најдобриот начин да се направи. Потоа се прашуваме како се претставуваат жените во филмовите и колку тоа е потребно да се смени. Дали новите промени кои се појавуваат како тренд во холивудските филмови помагаат да се исправи неправдата од минатото?
Билјана
Билјана
Филм ми е прва љубов, пишување втора, психологија трета, комуникации четврта. Овој подкаст е дете на една потсвесна оргија меѓу сите нив. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *